Zaujímavosti z kuchyne Destra pizze.
20.8. 2008 História pizze
Na prvý pohľad sa zdá, že za jediných väčších konkurentov pizze môžeme určiť hamburger alebo hotdog. Myslím si, že pizzi tieto dve jedla nesiahajú ani po päty. Na pizzi si možno pochutiť v bufete, v pube ale pokojne aj v reštaurácii.
Ako vlastne vzniklo to šialenstvo okolo pizze? Kto pizzu vymyslel, kto ju začal predávať, kde bol prvý stánok s pizzami a ktorá kráľovná bola najviac pizzou očarená? To všetko sa dozvieš, keď budeš čítať ďalej……
Názory o vzniku pizze sa líšia. Niektorí ľudia si myslia, že pizza vznikla náhodou. Jeden chudobný človek hodil do pece cesto, nechtiac mu tam spadla nejaká tá paradajka, či syr a keď to trochu neskôr posypal oreganom, nemohol uveriť, aké skvelé jedlo pripravil pre seba a svojich 10 detí….Popravde, bola by to naozaj veľká náhoda….
A keďže takéto príbehy existujú asi iba v rozprávkach, pár odborníkom na dejiny to nedalo a začali v starých knihách zisťovať a skúmať celú pravdu.
Dostali sa až do prvej polovice 17. storočia, kde vznikol malý predchodca pizze. Bola to vlastne len okrúhla chlebová placka, ktorú pred pečením omastili, ochutili cesnakom a posypali hrubozrnnou soľou…
Ale keďže ľudom veriacim na rozprávky, to nestačilo, museli pátrať ďalej…
Už v druhej polovici 17.storočia vedci vybadali akúsi chlebovú placku obloženú malými rybkami neznámeho pôvodu, ktorá bola pomastená a posypaná oreganom.. Tak takýto pokrm sa už skôr podobá dnešnej pizzi..
Úplne zvláštny je podľa mňa fakt, že zo začiatku sa na pizzu vôbec nedávala paradajka. Až v druhej polovici 18. storočia( 1773) sa v kuchárskych knihách prvý krát spomína paradajková omáčka, nie však v súvislosti s prípravou pizze! Na pizzu sa táto omáčka dostala až koncom 19. storočia, čo je vlastne o sto rokov. 100 rokov mohli ľudia v tej dobe jesť pizzu s paradajkou a vôbec nemali poňatia o skvelej chuti ,o ktorú sa pripravili.
V tejto dobe sa otvorila aj prvá pizzeria. Bolo to v talianskom Neapole, a o pár rokov na to už otvárali aj prvú pizzeriu v Amerike. Založil ju neapolský prisťahovalec, známy Gennaro Lombardi.
Tak ako na paradajku, aj na syr akoby celkom pri svojich prvých pizzách taliani zabudli. Až 16 rokov po paradajke prišiel na rad pravý taliansky syr- mozzarella. S týmto syrom a jeho pevným usadením na takmer každej pizzi je spomínaná aj istá historka. Do kráľovského sídla Capodimonte boli pozvaní kuchár don Rafael Esposito s manželkou Rosou. Dostali za úlohu pripraviť také jedlo, na ktorom by si pochutila aj samotná kráľovná, ktorá veru bola v jedle dosť prieberčivá. Rafaele bol skvelý kuchár a aj národovec. Z mäkkej, vláčnej a bielej mozzarelly, čerstvého oregana a paradajok pripravil pizzu s talianskymi farbami. Kráľovná bola z tejto pizze očarená a odvtedy to bolo jej najobľúbenejšie jedlo. Volala sa Margaréta Savojská, po ktorej sa aj pomenovala pizza- Margherita.
Veľkou zaujímavosťou je podľa mňa fakt, že pizza sa rýchlo dostala aj za hranice Talianska ,a to nie len vďaka Gennarovi Lombardim.
Taliani ju „prepašovali“ aj do Ruska, kde začiatkom 90.rokov otvorili vyše 500 pizzerii.
Veľkou delikatesou sa pizza stala aj vo Francúzsku. Tam pizza spôsobila také boom, že v hlavnom meste je viac pizzerii ako vínnych pivníc, čo pre Krajinu najlepšieho vína musel byt dosť silný úder! Na území celého Francúzska sa napočítalo viac ako 3000 pizzerii.
A to sme ešte nespomenuli Spojené štáty americké, ktoré si doslova pizzu prisvojili za svoju. Mnoho Američanov si mysli, že pizza vznikla v USA. Američania vytvorili hamburger, či hotdog a úplným paradoxom je, že v Spojených štátoch sa nachádza 30 tisíc pizzerii, čo je o tisíc viac ako stánkov s hotdogmi, či hamburgermi. Dá sa povedať, že túto krajinu pizza prevalcovala úplne.
A nakoniec pár zaujímavostí, ktoré stojí zato si prečítať:
1, neapolskú pizzu v 19 st. roznášali podomoví obchodníci, ktorí na hlavách nosili veľké plechy, na ktorých bola pizza. Za pár drobných predávali „matku s dcérou“ čiže malý a veľký kus pizze.
2, už od ranného veku pizze sa pripravovali rôzne akcie a to hlavne pre chudobných. Predavači pizze im poskytovali dokonca aj akési úvery, a to len preto, aby si pizzu u nich kupovali.
3, ceny pizze so sardelami kedysi klesali a stúpali ako na burze. Kurz sa určoval podľa toho, aký bohatý úlovok práve rybári priviezli. Vplyv na cenu pizze mala aj hojnosť úrody olív. Olivový olej bol totiž dôležitou súčasťou pri príprave cesta .
4, v roku 1987 v USA vyrobili pizzu, ktorá merala 50 m v priemere. Narezali z nej presne 94 248 porcií. Je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov.
5, keď istý taliano-američan chcel potešiť brata, ktorý slúžil na americkej základni, zmrazil pre neho pizzu. Tak vznikla prvá zmrazená pizza.
6, podľa štatistiky ma každý národ svojho „pizzoveho“ favorita. Napr. Američania uprednostňujú pizzu s paprikami, zatiaľ čo pizza so sardelami je totálnym prepadákom. V Indii majú radi pizzu s chrenom a kúskami opečeného hada. Nepohrdnú ani popučeným cesnakom, či mletou baraninou. Pakistancom chutí pizza poliata karí omáčkou. V Číne pizzu obložia bambusovými výhonkami, plátkami žraločích plutiev a sójovým syrom tofu.
7, najviac pizze zjedia Nóri. Každý z nich ročne zje 3kg pizze. O niečo „slabší“ sú Nemci, ktorí ročne zjedia asi 1,5kg pizze. Na hlavu samozrejme. Slováci v porovnaní s nimi sú len mali jedáci. U nás to vychádza za rok 30dkg na osobu.
8, v roku 1988 zjedol istý Američan pizzu o hmotnosti 907g. Dokázal to za neskutočných 32 sekúnd.
Na záver mi neostáva iné, len popriať Vám dobrú chuť.
20.8. 2008 Tvorcov sekulskej pravej Destra pizze tvoria
Tomáš Gajdošík, hlavný šéfkuchár, gurmán a zakladateľ firmy destra pizza
Prevádzkar, ktorý má na starosti prijímanie objednavok a zásobu ingrediencií, aby bola Vaša teplá a voňavá pizza na Vašom stole „se vším všudy“ a šoféri, bez ktorých by to nešlo.
19.8. 2008
Vítame Vás na našej a aj Vašej webovej stránke! Už aj my- sekulani a jáňani máme vlastnú pizzu..
Našou veľkou prioritou je piecť také pizze, aby ste na tento fakt boli aj patrične hrdí. Tešíme sa na spoluprácu, ktorú chceme tak trochu okoreniť rôznymi akciami, prisladiť fajn cenami a priostriť dohliadnutím na to, aby Vaša pizza bola u Vás včas!